Nekad berm0tosikal 84km demi ziarah pusaara ibu!

Ipoh : Nekad berm0tosikal 84km demi ziarah pusaara ibu! Seorang pesakit k4nser usus sanggup bermotosikal sejauh 84km semata mata untuk menziarah pusara arwah ibunya di Kuala Kangsar.

Mereka bergerak dari Bukit Mertajam Pulau Pinang dengan hanya bermotosikal memandangkan itu sahaja kenderan yang arwah ada akibat kesempitan hidup .

Namun segala hasrat dan keinginan Mohd Subir Mahamad Isa, 54, tidak kesampaian apabila dia dan anak tirinya telah terlibat dalam kemalangan dan meninggal dunia.

nekad-berm0tosikal-84km-demi-ziarah-pusaara-ibu

Berita pilu ini diceritakan oleh isteri arwah kepada Harian Metro, Arw4h suami dan anak pulang ke kampung untuk menziarahi kubur ibu arwah memandangkan baru kali ini berkesempatan, namun tidak sangka akhirnya mereka berdua dikuburkan di sisi kubur itu, kata Rafidah Mat Isa.

Rafidah, 36, adalah isteri kepada Allahyarham Mohd Subir Mahamad Isa, 54, serta ibu kandung kepada Muhamad Rayan Danish Abdullah, 8, yang maut akibat digilis lori pembancuh simen di Kilometer 90.4 Jalan Ipoh-Butterworth, berhampiran susur masuk Tol Kamunting, Taiping, 11.30 pagi semalam.

Rafidah berkata, kepulangan arwah suami serta anaknya dari kediaman mereka di Juru, Bukit Mertajam, Pulau Pinang ke Kuala Kangsar adalah bagi menziarahi kubur ibu suaminya itu di Kampung Pauh, Sayong, Kuala Kangsar selepas wanita berkenaan meninggal dunia pada 27 Mac lalu iaitu semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa 1 berkuatkuasa.

nekad-berm0tosikal-84km-demi-ziarah-pusaara-ibu

Beliau berkata, sejak perlaksanaan PKP bermula 18 Mac, baru kali ini arwah berdua berkesempatan pulang ke Kuala Kangsar memandangkan tahap kesihatan suaminya itu yang sering terganggu disebabkan menghidapi k4nser usus.

Katanya, selain menziarahi kubur, arwah suami dan anaknya pulang ke kampung bagi menguruskan pengeluaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) serta zakat susulan tahap kesihatan suaminya yang tidak lagi mampu bekerja selain kedaifan hidupnya sekeluarga.

Malam Ahad lalu, arwah suami ada mengatakan hayatnya sudah tidak lama susulan kanser dihidapinya. Awal pagi tadi sewaktu arwah menghantar saya ke rumah majikan saya di Sungai Ara, Bayan Lepas pada 5 pagi, kata-kata itu sentiasa bermain di fikiran saya.

nekad-berm0tosikal-84km-demi-ziarah-pusaara-ibu

Malah sepanjang perjalanan dari rumah ke Sungai Ara fikiran saya ‘melayang’ sehingga terbayangkan yang dia terbabit kemalangan dengan lori, sedangkan perkara (tragedi) itu belum terjadi. Tidak sangka pula ia memang terjadi bahkan turut membabitkan anak kami.

Selepas menghantar saya, arwah kembali ke Juru mengambil anak (Muhamad Rayan Danish) untuk dibawa bersama ke Kuala Kangsar. Arwah anak tidak tunjuk sebarang kelakuan aneh, cuma kelmarin (Sabtu) dia makan masakan saya dengan begitu berselera, katanya ketika ditemui selepas pengkebumian suami serta anaknya di Tanah Perkuburan Islam Kampung Pauh, Sayong, Kuala Kangsar, malam tadi.

Jenazah Mohd Subir dan Muhamad Rayan Danish selamat dikebumikan dalam satu liang pada 10.30 malam tadi selepas disembahyangkan di Masjid Kampung Kepala Bendang, Sayong.

Rafidah yang bekerja sebagai pengasuh di rumah majikannya berkata, kesusahan hidup yang dikongsi bersama kedua-dua arwah menyebabkan mereka sekeluarga tidak mempunyai kereta dan hanya bergerak menaiki motosikal atau perkhidmatan e-hailing untuk ke mana-mana.

Memasuki Julai tahun ini, genaplah setahun arwah suami menjalani pembedahan membuang bahagian usus yang sudah dijangkiti sel barah. Bagaimanapun tahap kesihatannya masih merosot selepas menjalani pembedahan itu.

Sebagai muslim saya reda dengan pemergian mereka, biarpun agak ralat memandangkan Muhamad Rayan Danish merupakan anak kandung tunggal saya, katanya.

Menurutnya, arwah suaminya pernah dua kali berkahwin sebelum ini dan berpisah dengan kedua-duanya isterinya yang terdahulu.Al fatihah.

Tonton Video Di Bawah Ini Sampai Habis

Power la dik

Posted by Fingo on Isnin, 17 Februari 2020

Register disini>> Join Now ,Selepas Join download Apps Fingo