Nahass Helik0pter, Pr0sedur ketat utk kluarga lihat jnazah hingga saat ini tidak dibenarkan!

Kuala Lumpur: Ahli keluarga dan waris m4ngsa n4has helik0pter yang hadir di bilik jen4zah Hospital Canselor Tuanku Muhriz tidak dibenarkan membuat pengecaman m4yat berikutan terikat dengan prosedur operasi standard (SOP) C0V1D19.

Keluarga mangsa hadir jam 4.40 petang tadi selepas jen4zah yang dibawa menggunakan trak polis tiba di hospital berkenaan pada 4.23 petang.

Ahli keluarga mangsa hanya dibenarkan masuk ke bilik jen4zah berkenaan namun tidak dibenar melakukan proses pengecaman.

Dr Mohd Izani Mohamed Rawi, 48, abang sulung kepada arwah Mohd Irfan Fikri, 44, memaklumkan dia diberitahu untuk menunggu keputusan C0V1D19 terlebih dahulu dan selepas itu baru proses bed4h siasat diteruskan.

Arw4h dalam beg, tak bagi tengok. Tiada siapa boleh tengok jen4zah lagi.

Apabila dapat keputusan (C0V1D19) baru boleh teruskan dengan bed4h siasat atau sebagainya. Tetapi kalau positif Kementerian Kesihatan ambil (jen4zah) terus.

Keputusan C0V1D19 Secepatnya esok. Mungkin cepat mungkin lambat. Kita tunggu mereka (pihak hospital) hubungi,katanya kepada media di sini, hari ini.

Usaha media untuk mendapatkan respons isteri arw4h Mohd Irfan dikenali sebagai Wan Nani Bazlin turut gagal apabila beliau dan beberapa individu lantas memasuki sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) berwarna putih sejurus keluar dari bilik jen4zah, lalu beredar dari tempat kejadian.

Mohd Izani berkata, isteri arwah tidak bercakap apa-apa dan cuma menangis.

Selain itu, media juga gagal mendapatkan maklum balas daripada keluarga arwah Mohd Sabri Baharom yang m4ut dalam insiden sama.

Semoga kedua dua kelurga mangsa tabah sama sama kita didoakan agar dipermudahkan pengurusan jen4zah kedua duanya itu. Al fatihah.