Malam gali kvbur jiran , pagi ziaarah adk mninggal petang dia dan istri mninggal kmlangan (6Gmbr)

Mersing : Kepenatan dan mengantuk menjadi punca kereta Proton Waja yang dinaiki pasangan suami isteri hilang kawalan lalu bertembvng treler petang semalam.

SH melaporkan Seorang lelaki bersama-sama isteri yang baru balik menziarahi jen4zah adiknya, maut dalam kem4langan di Kilometer 54 Jalan Kluang-Mersing di sini pada Khamis.

Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 petang itu, Rosnan Arif, 70, dan isteri, Aminah Kadir, 64, menzi4rahi jenazah Rosli Arif, 56, yang men1nggal dun1a akibat kencing manis di Kampung Paya, Kluang pada sebelah pagi.

Anak saudara Rosnan, Mohd Khairi Rosli, 33, berkata, selepas menziarahi jen4zah bapanya, bapa dan ibu saudaranya itu bertolak balik ke rumah mereka di Felda Nitar 2 di sini.

Dalam perjalanan pulang, bapa dan ibu saudara yang menaiki kereta Proton Waja terlibat kem4langan, Mungkin bapa saudara saya terlalu letih semasa memandu kerana malam tadi (Rabu) penduduk di kawasannya meninggal dunia.

Arw4h bapa saudara saya itu terlibat menggali kubur penduduk yang meninggal dunia itu, Pada awal pagi, bapa dan ibu saudara terpaksa bertolak ke rumah saya pula untuk menziarahi jenazah bapa saya di Kampung Paya,katanya kepada SH pada Khamis.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Mersing, Superintendan Cyril Edward Nuing berkata, kem4langan melibatkan kereta dipandu Rosnan dengan sebuah treler jenis Volvo yang membawa muatan pasir.

Katanya, tr3ler itu dalam perjalanan dari arah Mersing menuju Kluang.

Semasa tiba di tempat kejadian, katanya, kereta m4ngsa hilang kawalan dan memasuki laluan bertentangan lalu merempvh kenderaan berat tersebut.

M4ngsa iaitu pemandu kereta itu men1nggal dun1a di tempat kejadian dan dirujuk ke Unit Forensik Hospital Mersing untuk bed4h siasat.

Isterinya pula men1nggal dun1a di Unit Kecemasan Hospital Mersing ketika sedang menerima rawatan, Pemandu treler tidak mengalami kecederaan, katanya ketika dihubungi.

Katanya, kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Semoga keluarga ini tabah arwah bapanya insan mulia setiasa komited apa yang dilakukannya moga rohnya dan isteri tenang disana. Al fatihah.