Maafkn Pa dan ma syg, ” Rania mninggal adk slamat terprgkap dlam kbkaran ” (4Gmbr)

Georgetown : Disaat PKP 3.0 ibu bapa terpaksa meninggalkan anak anak dirumah jika hendak keluar seketika kekedai untuk membeli barang keperluan harian, kerana tidak dibenarkan dibawah bersama disaat pandemik yang semakin berluasa ini.

Pasti ibu ini amat sedih hanya seketika dia keluar berdua bersama anak kecilnya anak sulung dan anak keduanya lemas terperangkap dalam keb4karan kediaman mereka awal pagi tadi.

Anak perempuan sulung yang berusia enam tahun yang ditinggalkan di rumah dengan pintu berkunci oleh ibu bapanya yang pergi ke kedai, m4ut selepas rumahnya di Kondominium The Rise Collection II, Jalan Dr Wu Lien Teh, di sini, terbakar pagi tadi.

M4ngsa, Nur Rania Adelia Mohd Zaid, ditemui tidak sedarkan diri akibat terhidu asap dalam bilik tidur dan disahkan men1nggal dunia ketika dirawat di Hospital Pulau Pinang (HPP), manakala adik lelakinya, Muhammad Ariq Zakwan,4, ditemui selamat di ruang tamu.

Kedua-dua kanak-kanak itu yang ditinggalkan ketika mereka tidur, ditemui ibu bapa m4ngsa yang bergegas pulang selepas terlihat kepulan asap di kondominium itu ketika membuat panggilan video dengan mangsa sebaik mereka tiba di kedai.

Salam takziah buat Missy Toothy & Zaid Harithah diatas pemergian kakak rania, Semoga nida & Zaid diberi kekuatan dlm menghadapi ujian darinya.

Rania ank syurga Dia tggu di sana Mari kita sedekah Al-Fatihah buat kakak rania Aunty akn rindu keletah rania Nida Zaid Kuat ok -Siti Sarah Sherifuddin.

Ketua Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Perak, Aazelan Hassan, berkata bomba tiba di tempat kejadian kira-kira jam 9.05 pagi dan berusaha memberi bantuan pern4fasan serta rawatan awal sebelum m4ngsa dihantar ke HPP.

Sebaik menerima panggilan, anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Perak serta BBP Lebuh Pantai bergegas ke tempat kejadian.

Ketika bomba tiba, dua kanak-kanak termasuk seorang yang tidak sedarkan diri, sudah dibawa keluar dari rumah itu oleh ibu bapa mereka, tetapi budak perempuan itu disahkan men1nggal dunia di HPP selepas itu.

Keb4karan berjaya dikawal pada jam 9.36 pagi dengan kemusn4han keb4karan sehingga 70 peratus.

Sistem penyelenggaraan bangunan itu yang berada pada tahap baik juga memudahkan anggota bomba memadam keb4karan, katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Difahamkan, m4ngsa dan adik lelakinya yang sedang tidur ditinggalkan di rumah ketika ibu bapanya serta seorang lagi anak berusia setahun, pergi ke kedai di bawah unit kondominium itu. Al fatihah.