Maafkn maa syg leka jga kmu ” Syukur dh jumpa walaupun jsd syg ” (5Gmbr)

Seremban : Saya reda dengan ketentuan Ill4hi, sekali pun saya terpaksa melihatnya dalam keadaan terbvjur kaku, kata Nor Ain Ismail, ibu kepada Mohamad Syafiq Mustaqim Mohammad Fadly, 8, yang ditemukan lem4s pagi hari ini.

Kanak kanak itu dikatakan trgelincir ke dalam longkang di Flet Cempaka Seremban 2 di sini, pada petang Sabtu lalu sebelum dibawa arus deras ditemukan pada 7.30 pagi.

Ia selepas lebih 35 jam operasi mencari dan menyel4mat (SAR) dilakukan pasukan keselamatan terdiri Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Nor Ain berkata, dia bersyukur kerana akhirnya dapat melihat wajah anak daripada empat beradik itu selepas usaha mencarinya berhadapan cabaran.

Saya dimaklumkan oleh pasukan keselamatan mengenai penemuan m4yat anak saya pada 7.40 pagi tadi ketika berada di rumah.

Saya dan suami terus ke lokasi dan melihat keadaan m4yat Mohamad Syafiq Mustaqim.

Alhamdulillah, akhirnya saya dapat lihat anak dan kembali ke pangkuan saya walaupun dia sudah tidak berny4wa, katanya.

Beliau ditemui pemberita di luar pekarangan Jabatan Forensik Hospital Tuanku Ja`afar (HTJ) Seremban di sini.

Turut berada di HTJ adalah Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Hal Ehwal Wanita, Keluarga dan Kebajikan Negeri Sembilan Nicole Tan Lee Koon.

Nor Ain yang tidak dapat menahan sebak berkata, m4yat Mohamad Syafiq Mustaqim yang juga murid Sekolah Kebangsaan (SK) Nyatoh di sini, akan menjalani proses bed4h siasat terlebih dulu dan pemeriksaan C0V1D19 sebelum urusan pengebumiannya dapat dilakukan.

Urusan pengebvmian dijangka akan dilakukan pada esok namun tempatnya akan ditentukan selepas perbincangan ahli keluarganya.

Saya mengucapkan terima kasih kepada pasukan keselamatan dan kerajaan negeri terutama Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun yang membantu, katanya.

Sementara itu, Ketua Zon Seremban JBPM Negeri Sembilan Khir Amir Ahmad berkata, m4yat kanak kanak terbabit ditemukan di kawasan kolam takungan tidak jauh dari lokasi m4ngsa dilaporkan terjatuh.

Kami temukan mayatnya pada 730 pagi tadi selepas usaha dilakukan bagi mengurangkan air dalam takungan yang bermula semalam.

Keseluruhan seramai 56 anggota JPBM dan PDRM terbabit dalam operasi ini dan syukur akhirnya m4yat kanak kanak ini ditemui,katanya.

Dalam kejadian pada 4 petang Sabtu lalu, m4ngsa dikatakan sedang bermain dengan abangnya yang berusia sembilan tahun serta seorang kawan berusia 12 tahun sebelum tergelincir ke dalam longkang berhampiran flat berkenaan.Al fatihah.