Maafkn abg gagaal slamatkn mu (CPR), trduduk ayh lihat jsd sbongsu!

Sungai Petani : Seorang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun m4ti lemas selepas terj4tuh ke dalam longkang di Taman Seraya, Pinang Tunggal, Tikam Batu di sini petang tadi.

Dalam kejadian kira-kira pukul 2 petang itu, m4ngsa, Muhammad Danish Yusmadi dipercayai tergelincir ke dalam longkang ketika sedang bermain dengan rakannya.

M4ngsa kemudian dihanyutkan air deras sebelum tersangkut di bawah simen penutup longkang.

Penduduk yang menyedari kejadian bertindak cuba menyelamatkan m4ngsa dengan mengeluarkannya dari longkang tersebut sebelum memberi bantuan pernafasan namun gagal.

Maafkan abang adik, abang dah buat yang termampu untuk selamatkan adik( cpr ).

Al-Fatihah, Kes lemas dalam longkang di taman seraya tadi, Salam takziah kepada keluarga m4ngsa.

Terima kasih kepada anggota bomba penyelamat yang bergandingan dengan Maf buat cpr tadi, abang Fauzi namanya.

Kepada yang terlibat dalam membantu mangsa,terima kasih diucapkan, M4ngsa bagaimanapun disahkan meninggal dunia sebaik tiba di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini.

Ibu mangsa, Siti Zubaidah Md. Zain, 47, berkata, sebelum kejadian anak bongsu daripada empat beradik itu menonton televisyen sementara dia berada di dalam bilik untuk menunaikan solat Zuhur.

Sebaik selesai solat, saya dapati dia sudah tiada di dalam rumah dengan televisyen dan kipas angin dalam keadaan terpasang, katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Katanya, tidak lama kemudian rakan anaknya datang ke rumah memaklumkan bahawa Muhammad Danish lemas di dalam longkang.

Saya bergegas ke tempat kejadian dan mendapati beberapa orang penduduk berusaha membawa keluar anak saya dari longkang, ujarnya.

Menurutnya, Muhammad Danish merupakan seorang anak yang ceria dan manja yang mana kehilangannya merupakan ujian yang sangat berat buat dia sekeluarga.

Ujian ini memang berat buat saya sekeluarga, namun semua ini adalah ketentuannya yang perlu kami terima dengan reda, katanya.

Tambahnya, jenazah Muhammad Danish Yusmadi masih berada di Jabatan Forensik HSAH untuk dibed4h siasat.

Jen4zah akan dibawa pulang ke Kampung Paya Kota Kuala Muda sebaik sahaja urusan bed4h siasat selesai untuk dikebumikan, katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Superintendan Shamsudin Mamat ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan kes diklasifikasikan sebagai m4ti mengejut. Al fatihah.