Klu ster Tmn Mahsuri, ” 15 Jemaah ma sjid mninggal duniaa C0V1D19 ” (5Gmbr)

Alor Setar : Seb4k dan p1lu seramai 15 jemaah masjid di Taman Mahsuri, Jitra disahkan men1nggal dun1a akib4t dij4ngkiti C0V1D19, kata Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Dr Mohd Hayati Othman.

Katanya, kem4tian dalam kalangan jemaah masjid itu dipercayai berlaku sejak dua minggu lalu selepas v1rus itu mereb4k dalam kalangan jemaah pada Mei.

Ya hingga hari ini sudah 15 orang meninggal dunia, maklumat ini saya perolehi daripada Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah.

V1rus ini merebak sejak tercetusnya kluster di Taman Mahsuri yang turut dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama dua minggu bermula 18 Mei hingga 31 Mei lalu, katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau mengulas mengenai mesej tular mendakawa 14 jemaah masjid Taman Mahsuri, Jitra men1nggal dun1a dalam masa dua minggu selepas positif C0V1D19.

Turut tular video berdurasi 32 saat memaparkan wajah individu yang dipercayai ahli jemaah masjid berkenaan yang sudah men1nggal dun1a.

Dr Mohd Hayati, berkata kematian itu menunjukkan virus C0V1D19 sangat bahaya sehingga boleh meragut ny4wa ramai orang dalam masa yang singkat.

Kita harapkan v1rus ini cepat cepatlah pergi, Kita juga harap orang ramai terus mendaftar untuk mendapatkan suntikan v4ksin seterusnya kita dapat membentuk imuniti berkelompok, katanya.

Pada 16 Mei lalu, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata Kementerian Kesihatan (KKM) melaporkan berlaku peningkatan kes secara mendadak serta kadar kebolehjangkitan yang tinggi di sembilan lokaliti dalam Bandar Darulaman dan Lubuk Kawah, Jitra.

Lokaliti berkenaan ialah Taman Mahsuri 2A, Taman Mahsuri 2B, Taman Mahsuri 2C, Pusat Perniagaan Bandar Barat, Kampung Paya Kerchut, Taman Tunku Anum, Kampung Lubuk Kawah, Taman Desa Tanjung dan Taman Desa Darul Aman Mukim Naga.

Hingga tarikh itu, KKM sudah melakukan 207 ujian saringan di semua lokaliti itu dan 94 daripadanya disahkan p0sitif C0V1D19.Al fatihah. Credit BH.