Kami terlalu rin du keletahnya, ” Kini hanya V1DE0 pen gubat krinduan ” (5Gmbr)

Port Dickson: Kejadian berlaku sekelip mata, saya tidak sempat cari adik,” kata Umar Khalish Azidie Fadzly, 10, yang kehilangan adik bongsunya, Yusuf Khalish, 3, dalam keb4karan rumah mereka di Kampung Teluk Pelandok, Batu 12 empat hari lalu.

Menurutnya, sebelum kejadian, dia tidur di ruang tamu bersama seorang lagi adiknya, Arman Khalish, 8, dan hanya menyedari berlaku keb4karan apabila terasa b4hang panas.

Katanya, dia menjerit ‘rumah terb4kar’ sekuat hati yang mengejutkan Arman Khalish; ibu mereka, Marlia Junaidi, 36; nenek, Khalsum Bakri, 67; dan datuk, Junaidi Abd Ghani, 63, yang menghidap angin ahm4r.

Apabila sudah keluar, saya lihat Yusuf tiada dengan kami dan ketika itu baru sedar dia masih di dalam rumah.

Tak dapat nak buat apa-apa kerana api sangat marak dan hanya tunggu bomba sampai, katanya yang pilu dengan pemergian Yusuf Khalish dan akan merindu keletah manja kanak-kanak itu.

Khalsum pula berkata, sebelum kejadian dia dan Marlia berada di dapur untuk memasak makanan tengah hari dan tersentak apabila mendengar jeritan cucu.

Katanya, mereka segera melihat ke ruang tamu dan nampak api sedang m4rak.

Saya segera membawa keluar suami yang berada dalam bilik dibantu anak dan membawa bersama cucu, Malangnya arw4h tiada bersama dan kami tidak sempat untuk menyelamatkannya,katanya.

Dalam pada itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Teluk Kemang, Mohd Kamal Mohd Timar berkata, mangsa ditemui sempurna dan kelihatan seperti anak patung apabila ditutupi pakaian di dalam bilik.

Kawasan bilik itu musnah tetapi m4ngsa tidak cedera atau mele cur. Apabila pemeriksaan dibuat, dia disahkan men1nggal dunia,katanya yang tidak menolak kemungkinan m4ngsa lem4s kerana asap.

Jenaz4h Yusuf Khalish akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Teluk Pelandok.Al fatihah.