Ikha tak smpt smbut birthdy, Tmpat prsemadiann hnya 500m dri rumah!

Klang : Perkongsian tentang pengurusan jen4zah dan kisah sebelum digilis oleh sebuah lori,Kejadian kem4langan yang mer4gut ny4wa adik Allahyarhamah Wan Nur Ihka Arnisaha 19 tahun berlaku pada pukul 05.00 petang.

Ketika itu arw4h dalam perjalanan untuk mengambil abang sulongnya setelah habis berkerja disebuah gerai makan yang terletak tidak jauh dari rumahnya.

Si abang berkerja di kilang roti Massimo tidak jauh dari tempat kemalangan berlaku, Kem4langan yang mer4gut ny4wa arw4h itu berlaku ketika arw4h yang sedang menunggang motosikal berhenti di lampu isyarat RNR Pulau Indah.

Sebuah lori yang datang dari arah belakang telah mel4nggar arw4h bersama motosikal yang dinaiki olehnya, Selepas digilis arwah terus men1nggal dunia ditempat kejadian kerana kecederaan p4rah dibahagian kep4la.

Saya tidak boleh bayangkan kesakitan yang dialami oleh arwah..
Bahagian kepalanya d1gilis dengan tayar bahagian kanan hadapan lori tersebut bersama motosikal yang ditunggang😔.

Motosikal yang ditunggang oleh arw4h adalah milik abangnya,Menurut kata si abang, Satu minggu sebelum men1nggal dunia adiknya ada menunjukkan tanda tanda yang pelik.

Adiknya itu lebih banyak mendiamkan diri, Malah arw4h sempat berpesan kepada majikan gerai makan tempatnya berkerja, Arw4h berpesan agar telefon miliknya itu perlu diserahkan kepada adik bongsunya sekiranya beliau sudah tiada lagi.

Kata si abang lagi sepatutnya arw4h akan menyambut hari ulangtahun kelahirannya pada 16 disember ini, Tetapi ramai rakan rakan baik arw4h telah memberi hadiah untuknya lebih awal,
Jika kita renung semula.

Arwah seakan sudah tahu tentang hari kem4tiannya sendiri, Tanda tanda awal sudah terlihat, Tetapi ahli keluarga dan rakan rakan hanya boleh perasan setelah arwah pergi meninggalkan mereka buat selama lamanya.

Apa yang berlaku hanya lah asbab untuk kem4tian kita, Sudah Allah tetapkan untuk semua manusia,Redha adalah perkataan paling sesuai untuk kita guna pakai.

Memang sakit rasanya apabila kem4tian berlaku di dalam keluarga kira,Lagi lagi melibatkan insan insan yang cukup kita sayang, Tetapi sedar lah m4ti itu pasti.

Tidak ada seorang pun dari kita yang akan terlepas untuk melalui hari kematian sendiri,Berbalik kepada cerita pengurusan jenazah,Ketika jenazah dibawa pulang ke rumah saya berkesempatan untuk turut serta mengiringi perjalanan terakhir sehingga ke kubur untuk arw4h.

Sewaktu dibawa pulang ke rumah untuk disolatkan, Kami tidak membenarkan wajah jen4zah dibuka untuk dilihat oleh ahli keluarga dan rakan rakannya,Ini kerana kesan keceder4an di wajahnya agak kritikal.

Selesai disolatkan keranda yang membawa jen4zah terus dipikul sehingga ke tanah perkuburan,Tanah perkvburan untuk pusara pula hanya terletak berhadapan dengan rumah keluarganya.

Selepas ini arw4h dan keluarganya akan terpisah oleh dua dunia,
Dunia alam kvbur dan dunia sementara untuk manusia, Salam takziah untuk keluarga arwah Allahyarhamah Wan Nur Ihka Arnisaha Binti Wan Husin. Al fatihah. Credit Mr Wan Cai Official.