Husnul khatimah pergiimu, lemaas kpenatan selamatkn dua rakan(6gmbr)

Kota Bharu: Mudin (m4ngsa) tak menjerit minta tolong, tapi kami nampak tangannya melambai lambai sebelum perlahan lahan tenggelam dalam sungai, kata saksi kejadian lemas, Mohd Amirul Adam Mohd Zaid.

Dalam kejadian 5.15 petang hari ini, m4ngsa, Wan Mohd Azamudin Wan Aznan, 16, ditemukan lemas dalam sungai di Kampung Perupok, Tikat, di sini, ketika cuba menyelam4tkan dua remaja lain.

Mohd Amirul Adam, 12, berkata sebelum tr4gedi itu, dia bersama tiga rakannya bermain bola di padang tidak jauh dari sungai itu sebelum dia tersepak bola ke dalam sungai itu.

Menurutnya, seorang rakannya, Adam turun ke dalam sungai untuk mengambil bola, namun lem4s dan meminta tolong sebelum seorang lagi rakan iaitu Arif cuba menyelam4tkannya.

Arif turut lemas seperti Adam dan apabila melihat keduanya dalam keadaan tercungap cungap di dalam air, Mudin (m4ngsa) yang berada tidak jauh dari lokasi segera terjun ke dalam sungai.

Mudin berjaya menyelamatkan dua rakan saya dengan memikul keduanya di belakang, namun sebaik hampir ke tebing, dia (m4ngsa) kelihatan tidak berdaya sebelum lem4s.

Dua rakan diselamatkan penduduk kampung, namun Mudin yang masih dalam sungai kelihatan melambai lambai tangan dan semakin lama semakin tenggel4m, katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Jenazah m4ngsa ditemui Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) di dasar sungai dan ahli keluarga serta rakan tidak dapat menahan tangisan sebaik mangsa dibawa ke darat.

Situasi menjadi semakin sebak apabila bapa mangsa, Wan Aznan Wan Ibrahim, 52, membacakan d0a sebaik anak sulungnya itu ditemui.

Selain itu, sahabat karibnya, Wan Mohd Shahiran Wan Mohd Shahriman, 15, beberapa kali dilihat menangis di hujung kaki m4ngsa yang sudah dibawa ke dalam trak polis.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Bharu, Timbalan Penguasa Bomba Zukeri Shafie berkata, pihaknya menerima panggilan pada 5.23 petang.

Beliau berkata, seramai 19 anggota termasuk lima PPDA daripada BBP Kota Bharu terbabit dalam operasi berkenaan.

M4ngsa ditemui pada 6.38 petang di dasar sungai yang agak berselut pada kedalaman kira-kira 3.3 meter dan jen4zah dibawa ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) untuk proses bed4h siasat,katanya. Al fatihah.