Gugurr lgi seorg fr0ntliner dlm tugas, bpa saudara luah rsa piluu (4gmbr)

Melaka : Permergian mengejut anak buah mengudang pilu pada bapa saudara kepada seorang anggota tentera yang men1nggal dunia dalam kem4langan di Sungai Udang Melaka semalam.

Utusan Oline melaporkn seorang anggota tentera m4ut manakala rakannya cedera selepas motosikal dinaiki mereka merempvh sebuah lori di Lebuh Sungai Udang Paya Rumput Alor Gajah (SPA) di sini, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang itu, m4ngsa, Mohd Hairie Mohd Shah, 22, yang menunggang motosikal jenis Yamaha LC m4ut di tempat kejadian akibat keceder4an p4rah di kep4la, manakala rakannya, Benedict Anak Johnson, 25, luka di kep4la, muka dan tangan.

Mengikut maklumat awal, kedua dua anggota tentera itu dilaporkan beralamat di Markas Tentera Darat Cawangan Sumber Manusia Kementah, Jalan Padang Tembak, Kuala Lumpur.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Afzanizar Ahmad berkata, sebelum kejadian lori tersebut dalam perjalanan dari arah Kampung Bertam Ulu menghala ke Ayer Keroh.

Apabila sampai di lampu isyarat Taman Paya Emas, lori tersebut membelok ke kanan untuk menuju ke Ayer Keroh, namun tiba-tiba motosikal ditunggangi dua anggota tentera itu yang datang dari arah Cheng telah mel4nggar bahagian kanan lori tersebut.

Akibat kemalangan itu, penunggang motosikal disahkan men1nggal dunia di tempat kejadian, manakala pembonceng mengalami luka luka dan dikejarkan ke hospital untuk rawatan, katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Katanya, pemandu lori terbabit yang berusia 25 tahun bagaimanapun tidak mengalami sebarang keceder4an.

Mengulas lanjut, Afzanizar berkata, siasatan di tempat kejadian mendapati keadaan jalan basah disebabkan hujan.

Pemandu lori tersebut dibawa ke Hospital Melaka untuk diambil s4mpel d4rah dan akan dihantar ke Jabatan Kimia bagi tujuan pengesanan kandungan alk0hol dan d4dah.

Sehingga kini tiada saksi bebas yang tampil memberikan maklumat mengenai punca kemalangan dan siasatan masih diteruskan.katanya.

Katanya, m4yat mangsa turut dihantar ke hospital sama untuk proses bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Semoga klarga arw4h tabah dengan apa yang berlaku, yang maha esa lebih sayangkan arw4h. Al fatihah.