Gugurnya seorg Frontliner, ” saakit dadaa sesak nfas sblum saawan ” (6Gmbr)

Kangar: Seorang jurutekn0logi makmal perubatan Klinik Kesihatan Kangar Allahyarham Norfaisal Ghazali,42, disahkan men1nggal dunia akibat ser4ngan j4ntung dan tidak mempunyai kaitan dengan sunt1kan v4ksin C0V1D19 yang diterimanya sebelum itu.

Pengarah Kesihatan Negeri Perlis, Dr Sirajuddin Hashim berkata, berdasarkan rekod perubatan, arw4h yang berusia 42 tahun mempunyai sejarah ser4ngan j4ntung dan pernah menjalani pembed4han angiopl4sty sekitar 2013.

Arw4h pernah menjalani suntikan V4ksin C0V1D19 (Corminarty) dos pertama pada pagi 2 Mac lalu dan tidak mempunyai sebarang kontraindikasi dan pemerhatian selepas vaksinasi di Pusat Pemberian V4ksin (PPV) tidak menunjukkan kesan sampingan.

Pada hari pertama selepas suntikan, dia hanya mengadu rasa lenguh pada bahagian tangan di tempat suntikan serta disertai gejala pening tetapi dia masih boleh menjalankan tugas seperti biasa.

Malah, dia masih meneruskan tugasan hariannya seperti biasa selepas didapati tiada sebarang masalah kesihatan dihadapinya pada hari kedua selepas proses suntikannya itu sehinggalah Jumaat lalu, katanya dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Beliau berkata, pada awal pagi semalam, isterinya yang juga seorang doktor pakar mendapati m4ngsa mengadu sakit d4da dan ses4k naf4s.

M4ngsa turut mengalami s4wan serta tidak sedarkan diri selepas itu yang mana bantuan awal menerusi CPR (bantuan pern4fasan mulut ke mulut atau cardiopulmonary resuscitation) dilakukan di rumahnya sebelum m4ngsa dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF), Kangar.

Disebabkan keadaannya itu, m4ngsa kemudian dibawa ke Jabatan Kecemasan dan Trauma, HTF serta menjalani aktif resusitasi namun m4ngsa gagal diselam4tkan,katanya.

Dr Sirajuddin berkata, berdasarkan simptom, tanda klinikal dan kes, pakar kecem4san mengesahkan bahawa kem4tian m4ngsa adalah disebabkan oleh ser4ngan j4ntung dan tidak mempunyai kaitan dengan vaksin4si C0V1D19.

Kita menyeru orang ramai supaya tidak menularkan maklumat yang tidak tepat dan tidak sahih.

Ini bertujuan bagi mengelakkan salah tanggapan masyarakat terhadap vaksin C0V1D19, katanya.Al fatihah.