F0to SELFIE trakhir ibu dan 2 ank buat suami trsayang dlm peswat (6gmbr)

Jakarta: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) yang digerakkan selepas pesawat Sriwijaya Air terhemp4s menemukan ceb1san d4ging manusia dan serpihan pesawat di perairan Kepulauan Seribu.

Ceb1san d4ging berkenaan dipercayai milik penumpang pesawat berkenaan.

Untuk rekod, pesawat itu dilapor membawa 62 penumpang termasuk lima anak kapal dan dilaporkan terputus hubungan sebaik berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta menuju ke Pontianak, petang tadi.

Salam takziah untuk penumpang dan anak kapal pesawat indo yg dikhabarkan meletup di udara tadi. Pesawat dari Jakarta menuju ke Pontianak. Satu lagi berita sedih di permulaan tahun 2021.

Setakat ini berdasarkan manifest penumpang tiada kerakyatan Malaysia di dalamnya biarpun di medsos viral ada rakyat Sarawak yang terlibat.

Foto ini adalah kiriman terakhir m4ngsa di dalam pesawat tersebut. Seorang isteri dam 2 anaknya warganegara Indon yg dihantar kepada suaminya yang mereka akan berlepas tadi, Innalillahi waiinalillahi rajiun- Borneo

Tribunnews melaporkan, ceb1san d4ging itu ditemui anggota kapal peronda Kementerian Perhubungan di lokasi yang didakwa menjadi titik pesawat Sriwijaya Air terhempas di Kepulauan Seribu.

Kapten kapal, Eko berkata, hasil pemeriksaan awal mendapati ceb1san d4ging yang ditemukan dipercayai dari b4dan manusia.

Selain itu, Eko juga memaklumkan penemuan bahan bakar pesawat di lokasi kejadian.

Pihak berkuasa Indonesia juga sudah mengesahkan insiden malang itu dan memaklumkan Presiden Indonesia mengarahkan gerakkan SAR secara besar-besaran dilakukan.

Terkini, Kedutaan Malaysia di Jakarta memaklumkan dalam kenyataannya bahawa tiada rakyat Malaysia dalam pesawat berkenaan. Al fatihah.

Sebelum ini media melaporkan sebuah pesawat komersial Sriwijaya Air dilaporkan hilang kontak selepas berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta menuju ke Pontianak, hari ini.

Menurut jurucakap Kementerian Perhubungan (Pengangkutan) Indonesia, pesawat komersial itu berlepas jam 2.36 petang waktu Indonesia Barat dan dijadualkan tiba di Pontianak, jam 3.15 petang waktu Indonesia Timur (4.15 waktu Indonesia Barat).

Kontak terakhir pesawat itu dengan menara kawalan adalah pada 2.40 petang waktu Indonesia Timur, sebelum hilang, kata jurucakap berkenaan menerusi pesanan ringkas WhatsApps.Al fatihah.