Dulu Ustzz uruskn Jnazah psakit C0VID19, kini kwan uruskn Jnazahnya pula (5Gmbr)

Shah Alam : Peja bat Mufti Wilayah Perse kutuan Labuan kehil4ngan seorang staf yang dikasihi ramai apabila lelaki berusia 30 tahun itu meninggal dunia akibat C0V1D19 kira-kira jam 8 malam, Ahad.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengucapkan takziah ke atas pemergian Datu Sadam Turan pada usia yang muda.

Dr Zulkifli berkata, Datu Sadam pernah terlibat dalam Pasukan Pengurusan Jen4zah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) bagi menguruskan jen4zah pesakit Covid-19 sebelum disahkan dij4ngkiti wabak itu.

Dahulu beliau menguruskan jen4zah pesakit C0V1D19 Semalam, jen4zah beliau pula diuruskan oleh petugas, Besar jasa beliau kepada umat Islam di Labuan.

Saya doakan moga Almarhum Datu Sadam Turan dikurniakan syahid. Moga ibu bapa dan keluarganya dikurniakan ketabahan dan kesabaran,katanya dalam siaran Facebook pada Isnin.

Mengulas lanjut, beliau berkata, berita kem4tian tersebut dimaklumkan kepada beliau pada jam 12 tengah malam Ahad melalui pesanan ringkas aplikasi WhatsApp.

Datu Sadam adalah antara staf Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Labuan yang saya kasihi, Masih segar di ingatan saya ketika dia mula-mula melapor diri sekitar tiga atau empat tahun lalu.

Dek keunikan namanya, tubuh yang sedikit gempal dan sifat ramahnya, saya senang mengingati dia,ujarnya.

Tambahnya, Datu Sadam adalah antara individu terawal yang menyambut beliau di Lapangan Terbang Labuan setiap kali mengadakan lawatan kerja ke kawasan tersebut.

Selesai tugas di siang hari, biasanya kami akan ke Anjung Ketam atau ke Rumah Penginapan Persekutuan (RPP) Labuan untuk menikmati makanan laut.

Dia yang biasanya berkhidmat membakar ikan, ketam, udang bersama sahabat-sahabat lain, tambahnya.Al fatihah.