Doakn Afiq kritikaal , Setelah 23 tahun haati diterima dari Wan Hafizam menolakk (6gmbr)

Kuala Lumpur : Selepas 23 tahun menjalani pembed4han pemindahan h4ti, Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini kini dilaporkan dalam keadaan kritik4l dan tidak sedarkan diri akibat komplik4si h4ti.

Perkembangan itu dimaklumkan penderma h4ti pertama di Malaysia Wan Mohd Hafizam Wan Ismail, 45, yang menjelaskan Mohd Afiq Ikmal, 23, kini dirawat di Hospital Selayang, Selangor.

Saya harapkan terbaik bagi adik Afiq kerana jangka hayat penerima mampu bertahan lebih 20 tahun selepas menjalani pembed4han pemind4han h4ti.

Saya agak risau jika berlaku penolakan, selepas 22 tahun pembedahan dilakukan kerana ada kes penerima lain, Nurul Afiqah Mohd Zahir, meningg4l dunia selepas puluhan tahun menjalani pembedahan sama.

Afiq sebelum ini, dikatakan sudah beberapa kali keluar masuk hospital, tetapi keadaannya kali ini agak membimbangkan. Saya bercadang untuk menziarah Afiq, kira-kira jam 9 pagi esok, katanya ketika dihubungi BH Online, hari ini.

Sebelum ini, Wan Mohd Hafizam dilapor mendermakan sebahagian hatinya kepada Mohd Afiq Ikmal yang ketika itu berusia 14 bulan.

Paparan kisah Mohd Afiq Ikmal itu mendorong Pegawai Bersekutu Angkatan Pertahanan Awam (APM) membantu, walaupun antara mereka tiada pertalian saudara dengan keputusan itu dibuat atas dasar kemanusiaan.

Mungkin ada antara pembaca yang pernah mendengar isu yang berlaku pada tahun 1999 di mana seorang bayi kecil, Mohd Afiq Iqbal hampir hilang harapan untuk meneruskan hidup, Afiq yang baru seketika melihat dunia menjadi ‘bayi paling popular’ kerana namanya yang sering meniti di bibir rakyat Malaysia ketika itu.

Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) menjadi saksi kelahiran seorang bayi pada tahun 1998, Namun, sesuai dengan ketetapan Ilahi, bayi kecil itu dan keluarganya diduga, Bayi itu terkena demam kuning, tetapi bukan demam yang ‘biasa’, perutnya mula membuncit.

Wan Mohd Hafizam, anak muda berusia 23 tahun yang berhati waja sudi untuk menjadi penderma hati pertama di Malaysia, Namanya menjadi bualan seantero Asia terutamanya Singapura dan Indonesia. Walaupun beliau pernah dimaklumkan tentang risiko yang bakal dihadapinya pada masa depan, itu tidak pernah menjadi penghalang kepada keputusannya, Baginya, kebaikan akan berlaku sekiranya niat beliau untuk berkorban adalah ikhlas.

Orang awam dan pihak media terutamanya tidak henti-henti ‘menyalurkan publisiti’ supaya anak kecil ini mendapat bantuan yang selayaknya. Dan dengan publisiti itulah, bantuan kewangan ‘datang’ mencurah-curah, Dari pihak swasta mahupun orang perseorangan semuanya bergandingan memberi dana untuk mempermudahkan urusan ini.

3 April 1999 (Sabtu) adalah tarikh keramat apabila pihak hospital mengumumkan akan melakukan proses pemindahan hati yang bakal menjadi penentuan dua nyawa, Tarikh itu telah ditunda beberapa kali sebelumnya kerana kesihatan bayi yang tidak mengizinkan, Berkat sokongan dan doa daripada semua, proses pemindahan hati itu dijalankan dengan jayanya.

Sama sama kita doakan moga ada keajaiban buat adik Afiq yang kini bertarung nyawa di ICU Hospital selayang moga dia kuat dan kembali pulih seperti biasa.Aamiin.