Ayh ibuu dn dua ank, ” 4 yg maaut kreta dirempvh Hilux hilaang kwalan” (4Gmbr)

Raub : E mpat beranak antara lima yang m4ut dalam kem4langan jalan raya di Kilometer 334 Jalan Kuala Lumpur-Kota Bharu berhampiran Simpang Gesing di Raub pada Jumaat.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Pahang, Superintendan Kamarulzaman Jusoh berkata, kem4langan pada jam 3.15 petang itu melibatkan sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Hilux dan sebuah kereta Chevrolet Optra yang dinaiki keluarga terbabit.

Mereka yang m4ut ialah bekas tentera Muhamad Fadzli Aming, 45, yang memandu kereta, isterinya Nur Asyitah Abu Samah, 44, serta dua anak mereka Muhammad Iqmal, 13, dan Irina Nur Qhalesya, 7, yang beralamat di Kampung Jeruas Sega, Raub.

Nur Asyitah disahkan m4ut di tempat kejadian sementara Irina Nur Qhalesyah men1nggal dun1a di Hospital Kuala Lipis, manakala Muhamad Fadzli dan Muhammad Iqmal men1nggal dun1a semasa menerima rawatan di Hospital Raub.

Turut maut ialah penumpang Toyota Hilux, Wan Syahrul Munif Wan Jaffar, 44, manakala rakannya berusia 30 tahun yang memandu, ceder4 di tangan dan kini menerima rawatan di Hospital Raub.

Kem4langan dipercayai berlaku apabila Toyota Hilux yang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kota Bharu, Kelantan hilang kawalan dan masuk ke laluan bertentangan sebelum bertembvng kereta dinaiki keluarga tersebut.

Pemandu kereta dipercayai tidak dapat mengelak kerana jarak yang terlalu hampir dan kem4langan mengakibatkan kedua-dua kenderaan terlibat remuk teruk pada bahagian hadapan,katanya menerusi kenyataan di sini pada Sabtu.

Katanya, bedah si4sat dijalankan di Hospital Raub dan si4satan lanjut dijalankan di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.Al fatihah.