Apa yg penyelam temui didasar laut sungguh mengejutkn (6gmbr)

Jakarta : Pasukan mencari dan menyelamat menemui wang Tunai milik m4ngsa korb4n pesawat m4lang Sriwijaya Air SJ 182 didasar laut selepas lakukan selaman.

Pasukan penyelam profesional Brimob dan Polair SAR meneruskan pencarian pada hari keempat, Selasa 12jan 2020 mencari kesan dan segala berkaitan pesawat Sriwijaya Air SJ 182 yang terhemp4s di perairan Kepulauan Seribu.

Katim DVI Korbrimob Polri Iptu Wahyu berkata, pasukan penyelam berjaya menemui bahagian b4dan dan barang barang milik krew dan pemumpang Sj182.

Barangan yang ditemui penyelam pada hari keempat adalah terhad , dalam bentuk tiga kepingan t4ngan, satu tisu kulit, dua rambut bersama kulit kep4la, dan juga barang barang mangsa,kata Wahyu dalam kenyataan yang ditulisnya.

Barang barang yang ditemui dibawa naik kemudian diserakan kepada pasukan DVI dari petugas kesihatan Korbrimob yang diketuai oleh Iptu Yano dan Iptu Wahyu.

Maklumat dari Perhubungan Awam Ibu Pejabat Polis, pasukan SAR juga menemui wang tunai, iaitu tiga bil Rp 100,000 dan satu bil 50,000 IDR.

Pengarah Polairud Baharkam Polri Brigadier Jeneral Pol Yassin menambah bahawa pencarian masih difokuskan untuk mencari m4ngsa didalam dasar laut.

Kotak hitam pesawat Sriwijaya Air yang terhempas Sabtu lalu ditemui sebentar tadi, lapor laman berita Suara.com.

Kotak hitam itu ditemui pasukan penyelam di dasar laut Kepulauan Seribu, Jakarta pada pukul 4.30 petang tadi (waktu tempatan).

Selain itu, kotak hitam berkenaan kemudian dilaporkan dibawa ke Pelabuhan Tanjung Priok sebelum diserahkan kepada Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan untuk dianalisis.

Alat perakam data penerbangan tersebut dipercayai tertimbus pada timbunan bangkai pesawat di dasar laut yang berlumpur.

Sebelum itu, pasukan pencari mengesan isyarat kuat dari kotak hitam tersebut di sekitar kawasan berkenaan.

Seperti yang diketahui, pesawat Sriwijaya Air SJ 182 terputus hubungan antara Pulau Male dan Pulau Lancang, Kepulauan Seribu, pada hari Sabtu sekitar jam 14:40 atau 4 minit setelah berlepas dari Bandara Soekarno Hatta, Tangerang.