Akibt ketlanjurn inilh yg brlaku, “smpai hti awk dikk” (4Gmbr)

Melaka : Sorang pembantu kedai makan yang membu4ng bayi baru dilahirkan teman wanitanya dalam sem4k hingga menyebabkan kem4tian pada 29 Mac lalu, berdepan hukum4n g4ntung selepas dihadapkan ke Mahkamah Majistret Ayer Keroh, di sini pada Khamis.

Tiada sebarang pengakuan direkodkan daripada tertvduh, Ahmad Shamil Ashraf Zainudin, 19, sebaik sahaja pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh.

Berdasarkan pertuduhan, tertVduh didakwa telah melakukan bvnuh ke atas seorang bayi lelaki yang baru dilahirkan remaja perempuan berusia 17 tahun empat bulan antara jam 12.01 pagi hingga 10.30 malam di kawasan semak tepi jalan berhampiran Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) Ahmadiah pada hari kejadian.

Dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum m4ti jika sabit kesalahan.

Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh menetapkan 19 Mei depan sebutan semula kes sementara menunggu laporan bed4h si4sat.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Raudah Mazman manakala tertvduh tidak diwakili peguam.

SH sebelum ini menyiarkan seorang remaja perempuan berusia 18 tahun dan teman lelakinya ditahan bagi membantu siasatan berhubung kes buang b4yi di tepi jalan kawasan semak berhampiran kawasan kilang Telok Mas pada 29 Mac lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman berkata, soal siasat mendapati remaja perempuan itu mengaku melahirkan bayi tersebut hasil hubung4n sulitnya bersama teman lelakinya Januari tahun lalu sebelum disahkan meng4ndung Mac 2020.

Menurutnya, suspek telah melahirkan bayi lelaki itu lebih kurang jam 12 tengah malam yang disambut oleh teman lelakinya di sebuah rumah di Kandang sebelum individu itu bertindak memasukkan bayi yang masih hidup ke dalam kotak plastik dan dibungkus dalam plastik hitam lalu dibuang ke kawasan semak. Al fatihah.